Yleisen arvonlisäveron korotus koskee eniten keskiluokkaisiin ja rikkaisiin sekä vähiten köyhiin

Miten, miten on mahdollista edes esittää asian näin olevan?

Vasemmiston yleinen vastutus arvonlisäveron (ALV) nostoa kohtaan on suurta ja perustelu on se, että se on tasavero, jossa köyhä tulee kaltoin kohdelluksi suhteellisesti enemmän kuin rikas.

Tämä päättely on täysin väärä ja asia on itse asiassa juuri toisin päin ainakin suurelta osin.

Vaikka ALV on tasavero, ei köyhä ja rikas kuitenkaan osta samoja tuotteita vaan ALV on suhteellinen vero suoraan suhteessa siihen mitä ostetaan. Toki tilanne olisi näin kuten vasemmisto sanoo, jos köyhä ja rikas ostaisivat täsmälleen samoja tuotteita samaan hintaan. Näin ei kuitenkaan ole.

Elämisen kustannukset: asuminen, liikkuminen ja ruoka

Elämisen kustannuksista keskimäärin yhä enemmän raahaa menee asumiseen, joka pääkaupunkiseudulla on vielä muutakin maata kalliimpaa. Ruokaan taas menee suhteellisesi vähemmän rahaa. Asuminen toki koostuu rakennuksista, joista on ALV:t maksettu, mutta sinänsä vuokrassa esimerkiksi ei ole ALV:tä. Täten iso osa elämän kustannuksista ei ole ALV:tä lainkaan. Oletetaan, että köyhä asuu kaupungin vuokratalossa, jonka vuokrahintaa on myös subventoitu.

Oletetaan, että köyhä liikkuu julkisilla, joissa ALV:n osuus alemmalla tasolla kuin tavaroilla eli arvonlisävero julkiselle liikenteelle on 10%. Jos köyhä ostaa auton, ostetaan se käytettynä toiselta yksityishenkilöltä. Tälläin autosta ei enää oteta uudestaan ALV:tä vaan hinnassa on enää murto-osa aluperäistä verosta.

Ruuan ALV on 14%. Vaikka ruuan ALV on sama prosentteina, on se täysin eri kun euroissa kun ostetaan eri tuotetta. Lähinnä tasavero tuntuu vain hyvin harvoissa tuotteissa ja palveluissa, joissa köyhä ja rikas ostavat samanhintaisia tuotteita esim. tupakka. Köyhä ostaa edullista kalaa esim. muikkua 6 euroa kilo ALV 0% (köyhä maksaa ALV:tä 0,86 senttiä) ja rikas ostaa saman määrän fileoitua ahventa 35 euroa kilo ALV 0% (rikas maksaa ALV:tä 4,9€). Molemmat saavat saman verran kalaa eli elämiseen tarvittavia ravintoaiheita.

Jos nostetaan vain yleistä ALV:tä ja jätetään ruuan ALV nykyiselleen, köyhän välttämättömään elämiseen liittyvät asuminen, liikkuminen ja ruoka, ei ALV:n nosto juuri vaikuta tai jos ruuan ja julkisen liikenteen ALV:tä ei nosteta, ei vaikutusta ole.

Tavaroiden arvonlisävero

Otetaan sitten seuraavaksi tavarat ja käsitellään näistä vielä auton ostaminen, elektroniikka ja vaatteet.

Vaatteet

Köyhä ostaa vaatteensa kirpputoreilta käytettyinä, joissa ALV:tä ei ole kuin se mikä hinnassa on enää jäljellä. Jos vaate uutena kaupassa maksaa 100 euroa ja kirpputorilla enää 10 euroa, ALV:n osuus on siten enää 1:10 alkuperäiseen eli ALV-% on siten vain 2,4% (kymmenesosa yleisestä verokannasta).

Auton ostaminen

Tuossa jo oletetiin, että köyhä ostaa käytetyn auton toiselta yksityiseltä, joten siinä ei ole ALV:tä. Nettiauto.com:iin tekemällä haun, löytää Toyota Corollan hintaan 1000€ ja halvempiakin löytyy, mutta otetaan tämä.

Rikas ostaa uuden BMW:n, jonka hinta on 70.000 € (ALV 0%). Tähän ALV on 16.800 € ja pelkällä ALV:llä saisi köyhä 16,8 Toyota Corollaa käytettynä.

Käytetään samaa logiikkaa eli köyhä ostaa edullisen älypuhelimen, jonka hinta on 50 € (+ALV 12€) ja rikas ostaa kalleimman Applen tuotteen kaikilla härpäkkeillä 1000 € (ALV 240 €) eli rikkaan puhelimen ALV:n määrällä saisi neljä köyhän ostamaa puhelinta.

Yleisen ALV:n nostaminen 1 %?

Mitä tapahtuu, jos vain yleistä ALV:tä nostetaan 1%? Nostetaan 24%:sta 25%:iin.

Asumisessa ja liikkumisessa ei tapahdu juuri muutosta. Voi olla, että liput ja vuokrat nousevat, koska tuotteiden ja palveluiden kustannukset kasvavat, mutta ei suoraan ALV:n noston verran. Suoraa vaikutusta ei ole, kun oletetaan, että liikenteen ALV:tä ei nosteta ja vuokrassa ei ole ALV:tä. Samoin ei nosteta ruuan ALV:Tä.

Köyhälle:

  • Vaate (käytetyt housut 10€) – hintaa lisää teoreettisesi noin 5 senttiä
  • Auto (käytetty 1000 €) – hintaa lisää teoreettisesti noin 10 €
  • Matkapuhelin (uusi 50 €) – hintaa lisää 50 senttiä

Rikkaalle:

  • Vaate (250 € housut) – hintaa lisää 2,5€
  • Auto (70.000 €) – hintaa lisää 700 €
  • Matkapuhelin (1000 €) – hintaa lisää 10€

Näillä kolmella tavaralla köyhän hinnat nousevat noin 10,55 € ja rikkaan 712,50 €. Tässä esimerkissä köyhä tienaa tukien kanssa nettona 1000 € kuukaudessa ja rikas bruttopalkkana 7000 € kuukaudessa.

Kun sovelletaan tätä logiikkaa kaikkeen tavaraan, ALV:n nostaminen ei kohdistu juuri lainkaan kaikkein köyhimpiin ja rasitus tulee täysimääräisesti rikkaimpiin. Myöskään ruuan ALV:n nostaminen ei vaikuta tasaverolta euroissa, kun tuotteet ovat täysin erilaisia hinnaltaan. ALV:n nosto osuu sairastaviin köyhiin, jos nostetaan lääkkeiden ALV:tä (nyt 10%).

Keskustelu ALV:n käyttämisestä verotuksessa ja sen nostaminen perustuu yleiseen harhaluuloon, että automaattisesti ALV:n nostaminen olisi tasaverona haitaksi köyhille. Näin ei näiden esimerkkien valossa kuitenkaan ole varsinkin, jos jätetään esim. lääkkeet  ja julkinen liikenne pois korotuksesta.

ALV:n yleinen korotus osuu eniten keskitulosiin, jotka ostavat vaatteet ja autot uusina sekä kuluttavat kalliimpaa ruokaa kuin köyhät. Toki ALV:n vaikutus riippuuu hyvin paljon kulutustottumuksista eli jos on tuottunut ostamaan paljon tuotteita ja erityisesti kallita tuotteita. Näin ALV osuu suhteessa kulutukseen kallimmissa tuotteissa ja palveluissa, joissa on olemassa hyvin eri hintaisia vaihtoehtoja.

Eniten ALV:n nostosta kärsii henkilö, jolla ei ole oikeasti taloudellisesti varaa kuluttaa tavaroita, mutta pitää aina ostaa uusin “iPhone”.

Suhteellinen vaikutus

Määritetään vieltä, että köyhä on alle 1000 euroa kuukaudessa tienaava ja rikkaan palkkatulo on 7000 €, josta verojen osuus noin 3000 euroa eli käteen jäävä osuus noin 4000 €. Oletetaan, että köyhän ja rikkaan välinen nettotulojen suhde on 1:4 eli köyhä tienaa 1000 € käteen ja rikas 4000 € kuukaudessa.

Yleisen ALV:n nostolla ALV:stä maksettavat verot eivät kuitenkaan lisäänny samassa suhteessa 1:4 tai edes progressiivisen taulukon mukaan vaan rikkaalle yleisen ALV:n nosto tuntuu suhteessa paljon enemmän kuin köyhälle. Todella rikkaille näillä ALV korotuksilla ei ole mitään merkitystä… mutta näitä ei juuri Suomessa edes ole.

Eniten tässä kärsivät esim. tupakoivat ja paljon autolla ajavat köyhät, kun tuote (tupakka ja bensa) on lähes samaa ja samanhintaista oli sitten rikas tai köyhä. Lisäksi suurin kärsijä on yli varojensa kuluttava, jonka on saatava samat tavarat kuin taloudellinen eliitti voi ostaa helposti.

Kaikki hinnat ALV 0%.

Johtopäätös

Yleisen arvolisäveron nostosta kärsii eniten keskiluokka ja rikkaat sekä muun muassa tupakoivat ja paljon autolla ajavat köyhät ja paljon yli varojensa tavaroita kuluttavat köyhät ja keskiluokkaiset.

Vähiten yleisen ALV:n nostosta kärsii kaikkein köyhimmät.

 

 

 

Kuva: https://www.flickr.com/photos/pedrosimoes7/11512254803