Vakiintuneen yrityksen reagointiaika disruptiiviseen muutokseen on 2-6 vuotta

Miten muutokseen pitäisi asennoitua?

Ei muutos meidän toimialla tapahdu vielä pitkään aikaan…

Tunne tilanteen muuttumattomuudesta lähitulevaisuudessa voi pitkittää päätöksentekoa. Toki pitkällä aikajaksolla muutos tapahtuu ja tästä ollaan täysin samaa mieltä sekä esimerkit toisilta toimialoilta ovat todistaneet, että myllertävä muutos tulee myös hyvin perinteisille aloille. Tästä kukaan ei ole eri mieltä.

 

Jos emme lähde liikkeelle nyt, milloin sitten on parempia aika?

Muutoksen käynnistämistä estävät paljolti historian painolasti, nykyiset asiakkaat, nykyisyyden johtaminen ja pelko riskinotosta. Kun nyt menee hyvin tai kohtuullisesti ja lähiajan paineet tuloksenteolle ovat kovat, joten ei korjata sitä mikä ei ole rikki.

Ei korjata sitä, mikä ei nyt ole rikki

Innosight:in tutkimuksen mukaan 36% isojen yritysten vastaajista arvioi, että he voivat muuttaa yrityksen 5-10 vuodessa siten, että myllerrys ei tuhoa heitä. Tämä jakso on niin kaukana, että tähän ei tarvitse vielä täysillä paneutua ainakaan pariin vuoteen…

10 vuotta ideasta isoksi kasvuyritykseksi

Sinänsä tämä oletus on aikalailla oikean suuntainen, koska kestää noin 10 vuotta siitä, kun idea on syntynyt ja uusi yritys on saavuttanut yli sadan miljoonan dollarin myynnin.

Historiassa on muutamia poikkeuksia kuten Google, joka kasvoi neljässä vuodessa yli miljardiin dollarin myyntiin. Omien tutkimuksieni mukaan, kasvuyrityksellä kestää noin 10 vuotta, joten aikaa teoriassa on olemassa. Ongelma on vai se, että emme tiedä mistä kohtaa tuo kymmenen vuotta aloitetaan laskemaan.

Tutkin Kanadan nopeiten kasvaneita uusia 1990-2005 aloittaneita uusia yrityksiä McGill University:ssä yhdessä professori Hamid Etemadin kanssa vuosina 2005-2006 ja tätä tutkimusta jatkettiin yhteistyössä vielä Helsingin kauppakorkeakoulun kanssa vuosina 2006-2010. Useat yritykset vaikuttivat olevan ns. Born Globalyrityksiä, jotka kasvavat nopeasti jo kolmessa vuodessa maailmalle. Tämä pitää paikkansa sen mukaan, milloin kyseinen yritys on perustettu. Kun tutkimme vähän syvemmälle, löysimme yleensä toisen yrityksen, jonka puitteissa oli tehty samaa tai uusi yritys oli ostanut jo olemassa olleen yrityksen, joka oli toiminut jo noin viisi vuotta. Lisäksi ostetun yrityksen nimi otettiin myös uuden yrityksen nimeksi. Näin yhdistettyjen yritysten kasvun pituudeksi tuli noin 10 vuotta ideasta nopeaan kasvuun yli 100 miljoonaan dollariin ja jokunen taisi yltää jo miljardiinkin.

 

Milloin olemme huomanneet nämä markkinoille tulleet uudet liiketoimintamallit?

Sitten tulee se tuhannen tai ehkä sadan miljoonan taalan kysymys:

Milloin olemme ensimmäisen kerran tietoisesti havainneet, että jotain myllertävän uutta olisi tulossa markkinoille?

Myllerrystä tekevää yritystä on voitu tehdä jo taustalla pidempään ja nyt näyttää, että se on iältään vasta vuoden tai kaksi. Yleensä näitä ei tule alalle vain yksi vaan useita yrittäjiä yhtäaikaa. Oletetaan, että taustalla on tehty töitä muutama vuosi ja nyt uudet toimijat ovat vähän toista vuotta vanhoja. Aikaa on mennyt ideasta jo 3-4 vuotta ja jos keskimääräinen kasvu jollain myllertävällä yrityksellä on 10 vuotta niin se ylittää 100 miljoonaa arviolta 6-7 vuoden päästä.

Koska kasvu on 100% ja yli per vuosi, on sen liikevaihto vielä vaatimatonta vuoden tai pari, mutta 3-4 vuodessa myynti kasvaa alle kymmenestä miljoonasta yli sataan ja siitä sitten 100% kasvulla menee enää kaksi tai kolme vuotta, että saavutetaan miljardin raja.

 

Johtopäätökset keskimääräisestä reagointiajasta

Jos teemme vastareagoinnin aikaisessa vaiheessa eli kilpaileva uusi yritys on vielä kooltaan miljoonan ja se on vasta vuoden tai kahden vuoden ikäinen, kestää 5-6 vuotta kunnes se kasvaa isona yrityksenä 100% vuodessa.

Jos teemme vastareagoinnin, kun yritys on pari vuotta vanhempi ja myynti noin 5-10 miljoonaa, kestää enää 3-4, kun yritys on 100 miljoonaa ja kasvaa 100% vuodessa.

Jos vastassa on Googlen tyyppinen poikkeus, on reagointiaikaa vain 1-2 vuotta.

Ison yrityksen reagointiaika myllertävään muutokseen on 2-6 vuotta

Innosight:in tutkimuksen mukaan oletus reagointiajasta on 5-10 vuotta ja todellisuus ehkä vain 2-6 vuotta siitä, kun on tehty havainto ja myös ryhdytty tekemään muutosta. Alla Innosightin graafi kertoo, miten S&P 500 listan yritysten ikä on pudonnut 60 vuodesta nykyiseen noin 18 vuoteen ja sen odotetaan laskevan vielä 15 vuoteen.

Isot yritykset eivät pysty vastaamaan myllertävään muutokseen.

 

innosightSP500

 

Digitaaliset liiketoimintamallit ovat jo tulleet monelle alalle ja tästä hyviä esimerkkejä ovat Uber ja Airbnb, jotka ovat myllertämässä hyvin perinteisiä toimialoja. Jossain määrin vauhtia estää lainsäädäntö, mutta usein lainsäätäjä muuttaa säädöksiä niin, että uusi vaihde kilpailussa pääsee valloilleen. Toisilla markkinoilla tämä tapahtuu nopeammin ja toisilla hitaammin, joten jossain markkinoissa lainsäätäjä voi antaa jokun vuoden lisäaikaa.

Lisää artikkeleita Linkedin:ssä digitaalisesta liiketoimintamalleista esim.

case Uber

ja johtamisen haasteista

Digitaalisen liiketoiminnan kehittämisen suurin este on johtaminen

tai Digitaalisen liiketoiminnan kehittämisen sitämätön keveys

 

Kiinnostaako uberisaatiovalmennus?

Haluatko oppia miten disruptio suunnitellaan? Etsitkö syvempää ymmärrystä digitaalisten innovaatioiden kentästä? Vai pohditko yleensä miten selvitä voittajana kiihtyvän innovaatiotalouden hampaista? Uberisaatioaamu on HUB13 yhdessä johtavien asiantuntijoiden – Touko Kontron, Ola Sundellin ja Jukka Ala-Mutkan kanssa tuottama luova työpaja, jossa tämän päivän megatrendit ja disruptiiviset innovaatiot puretaan auki ja kerrotaan miten niitä kehitetään. Aamu luo erinomaisen pohjan hallitus- ja johtoryhmätyöskentelylle, strategiselle suunnittelulle ja yleisesti inspiraation keräämiselle uusia innovaatioita suunnitteleville ja kehittäville tiimeille sekä yleensä uberisaatio -ilmiöstä kiinnostuneille yksilöille.

Katso ohjelma tästä ja varaa paikkasi:

http://www.hub13.fi/project/uberisaatio/

 

Kirjoittaja: Jukka Ala-Mutka, TkT

Olen toiminut 20 vuotta uuden liiketoiminnan kehittämisen parissa yrittäjänä, kehityspäällikkönä, konsulttina ja tutkijana. Tuon uuden näkökulman liiketoimintaan nopeasti ja vaivattomasti. Olen kumppanisi yrittäjänä, vuokrajohtajana tai konsulttina. Mitä vaikeampi case, sitä uteliaampi olen.

I have no special talent. I am only passionately curios | Albert Einstein

Lisätietoja: https://jukkaam.com/

Liity postituslistalle: https://jukkaam.com/subscribe/

Kuva https://www.flickr.com/photos/huskyte/7648309262/

2 Replies to “Vakiintuneen yrityksen reagointiaika disruptiiviseen muutokseen on 2-6 vuotta”

Comments are closed.