Yritykselle paras kasvuympäristö ei ole oma toimisto

Konkreettista pöhinää

Mistä saadaan positiivista pöhinää ja tekemisen meininkiä jähmeisiin yrityskulttuureihin? Paras tapa on avata toimiston ovi ja lähteä ulos, ainakin kuvaannollisesti.

Vaikka tapaamme nykyisiä asiakkaita jatkuvasti, emme voi tietää, pitävätkö juuri näiden nykyisten asiakkaiden vaatimukset meidät ajan tasalla uusista liiketoiminnan mahdollisuuksista. Siksi pitää lähteä ulos, mennä eri reittiä kuin aikaisemmin sekä tavata eri tavalla ajattelevia. Pitää hakeutua systemaattisesti tilanteisiin, jotka eivät ole tuttuja. Yrityksissä voidaan kannustaa avainhenkilöitä muuttamaan toimintatapaansa tähän suuntaan, mutta usein vielä tehokkaampaa on rakentaa systemaattisesti vuorovaikutustilanteita, jotka käynnistävät uutta kasvua.

Kaisaniemeen

Minne sitten tulisi suunnata, kun on päästy ulos? Yksi hyvä kohde on Helsingin Kaisaniemessä sijaitseva HUB13, jonka perustajan ja toimistusjohtajan Ola Sundellin haastattelu julkaistiin aiemmin Clipwisen blogissa.

Sundellin mukaan HUB13:n luovassa yhteisössä ei ole kyse pelkästään siitä ”pöhinästä”, joka on totuttu liittämään startupeihin. ”Olemme myös sillanrakentajia isojen yritysten ja startupien välillä. Nämä kaksi tahoa tarvitsevat toisiaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin”, Sundell sanoo.

Pöhinä tarkoittaa sitä, että mennään tapaamaan asiakasta uusilla ideoilla ja usein jo siinä vaiheessa, kun käsillä on pelkkä proto tai jo ennen kuin yhtään riviä koodia on kirjoitettu. Tämä ei onnistu, jos yrityskulttuuriin ja toimintatapoihin kuuluvat vaiheet, joissa idea ensin analysoidaan puhki ja joissa se jätetään puoleksi vuodeksi lepäämään päätöksenteon rattaisiin. Jos iso yritys haluaa tehdä yhteistyötä ketterien yritysten kanssa, tulee ensin omaksua uusi tapa toimia. Pöhinä on konkreettista tekemistä, jolle on asetettu tiukka tavoite ja aikataulu. Se ei ole sitä, että deadlinet paukkuvat.

DSC_8613

Luovat työpajat

HUB13:a järjestetyistä luovista työpajoista on yrityksille hyötyä esimerkiksi silloin, kun suunnitelmissa on ideoida uusia tuotteita tai palveluita tai lähestyä uutta asiakasryhmää. Uusien kohtaamisten kannalta oleellista tässä on se, että työpajoihin voidaan osallistaa paitsi oman organisaation avainhenkilöt myös yhteistyökumppanit ja asiakkaat. HUB13 toimii neutraalina maaperänä, josta arjen häiriötekijät on häivytetty ja jossa ideointia tuetaan uusimilla digitaalisilla työkaluilla. Ammattitaitoinen fasilitointi, tavoiteorientoituneet menetelmät sekä ohjaus pitävät huolen siitä, että konkreettisia tuloksia myös syntyy.

Projektoi irti hierarkioista

Sundellin mukaan innovaation ja kasvun johtaminen on yrityksille haastavaa monesti sen vuoksi, että näihin tavoitteisiin koitetaan päästä muiden töiden ohella. Tällöin aikatavoiteista tulee helposti epämääräisiä, ja ideat jäävät kiertämään kehää yrityksen sisällä. Sundellin tapaan olen sitä mieltä, että uuden kasvun hakeminen on hyödyllistä irrottaa omaksi projektikseen, jolle on varattu oma aikansa ja paikkansa.

Joskus yritystelämässä pätevät samat säännöt kuin päiväkodin pihalla. Jos haluaa kasvaa ja saada uusia kavereita, on hetkeksi keskeytettävä omat leikit ja astuttava ulos hiekkalaatikolta.

Lue koko Ola Sundellin haastattelu Clipwisen blogista.

uberisaamucolor

Kiinnostaako Uberisaatiovalmennus?

Haluatko oppia miten disruptio suunnitellaan? Etsitkö syvempää ymmärrystä digitaalisten innovaatioiden kentästä? Vai pohditko yleensä miten selvitä voittajana kiihtyvän innovaatiotalouden hampaista? Uberisaatioaamu on HUB13 yhdessä johtavien asiantuntijoiden kanssa tuottama luova työpaja, jossa tämän päivän megatrendit ja disruptiiviset innovaatiot puretaan auki ja kerrotaan miten niitä kehitetään. Aamu luo erinomaisen pohjan hallitus- ja johtoryhmätyöskentelylle, strategiselle suunnittelulle ja yleisesti inspiraation keräämiselle uusia innovaatioita suunnitteleville ja kehittäville tiimeille sekä yleensä uberisaatio -ilmiöstä kiinnostuneille yksilöille.

Katso ohjelma tästä ja varaa paikkasi:

http://www.hub13.fi/project/uberisaatio/