Piditkö vai et? #somepaasto’lla on monta hyvää syytä

Useimmille sosiaalinen media (some) on jokin irrallinen tekijä, josta voi pitää paastoa vähän samaan tapaan kuin on tipaton tammikuu. Joillekin some häiritsee arkea ja vie paljon aikaa. Kesällä ollaan ulkona ja pidetään kesälomaa, johon kuuluu ystävien tapaaminen ja muutenkin yhdessä olo – siis fyysinen ja henkinen läsnäolo yhtäaikaa. Tässä some voi näyttäytyä häiritsevänä tekijänä, jos ei olla oikeasti läsnä.

”Some häiritsee arkea”

Joku on sanonut olevansa paremmalla tuulella, kun piti somepaastoa. Toki some suoltaa kaikkea negatiivista, jos niin itse toimii.

“Kuitenkin jo muutama päivä ilman some-tulvaa näkyi. Ystäväni hymyili enemmän. Oli paremmalla tuulella. Katseli maailmaa ympärillään. Reagoi siihen, mitä ympärillä tapahtui. Toimi, teki. Suhtautui luottavasti elämään.
Tälle löytyi selitys: Ihanaa elää niin, ettei jatkuvasti lue nälvintää ja haukkumista, ilkeämielisyyttä ja valehtelua. Mieli pysyy puhtaana, ja kanssaihmiset näyttävät mukavilta eivätkä mahdollisilta vihaajilta.”

Facebookin algoritmi vahvistaa itseään eli mitä klikkaat ja jaa, sitä samaa saat useammin.

”Algoritmin tavoitteena on nostaa esiin ne sisällöt, joista Facebook arvioi käyttäjän haluavan tietää lisää. Lampisen mukaan näyttää siltä, että esimerkiksi käyttäjien väliset aiemmat kommentit sekä vuorovaikutuksen ja yhteisten kaverien määrä vaikuttavat siihen, kenen Facebook-kaverin päivitykset nousevat esille.”

Jos pyörii vihasivuilla ja klikkailee kaiken maailman MV-sivuja, voi maailma näyttää huonolta joka päivä. Jos ystäväpiirissä on negatiivisia ystäviä, joiden kanssa näitä negatiivisia asioita jauhaa, vahvistaa vuorovaikutus itseään. Näin voi hyvinkin tuntua siltä, että on iloisempi ilman Facebookia. Ehkä sopisi klikata kerran päivässä yhtä kissa- tai koiravideota ja muutenkin olla mukana iloisissa ja positiivisissa yhteisöissä?

Irrallinen some-minä?

Onko oma persoona digitaalisesti samaa kuin livenä?

“Sain heti ensimmäisen somepaastoviikon aikana oivalluksen, joka heilautti minä-kuvaani. Huomasin rakentaneeni sosiaaliseen mediaan siloteltua minä-kuvaa, paranneltua versiota itsestäni, johon kuuluivat elämäni huippukohdat ja saavutukset. Ilman tätä ”kulissia” koin itseni jotenkin vajavaiseksi ja pienemmäksi.”

Digitaalinen inhimillisyys tulee sisällyttää omaan digitaaliseen persoonaan.

Bloggasin henkilöbrändin aitoudesta aikaisemmin ja kirjoitus löytyy tästä. Digitaalinen minä voi toki tuntua kuorelta, jos ajattelee näiden persoonien olevan erillisiä. Yleensä digitaalista minästä otetaan jotain pois, mutta ei työpersoona yleensä kaikkea sisälläkään, mutta digitaalinen persoona ei saisi tuntua kuitenkaan kulissilta. Digitaaliseen minään tulee lisätä aitoutta ja elämää, jotta se vastaa sitä kuvaa niin ulkopuolisen kuin itsensä näkökulmasta.

Ihminen kuuluu myös joukkoon somessa ja kokee yhteenkuuluvuutta, joka somepaastossa poistuu.

Some on yhteydenpitoa yhteisöihin

Some on myös yhteydenpidon väline eli se on jo osin korvannut sähköpostin ja monet harrastukset toimivat sen kautta. Ilmoittautumiset treenivuoroille, ohjelmat ja aikataulut jaetaan sosiaalisen median kautta eikä sähköpostilla. Näin somekanavista irrottautuminen ei ole täydellistä, koska sosiaalinen media on ottanut roolia tiedotus-, uutis- ja tapahtumakanavana, joka liittyy vapaa-aikaan ja on käytössä myös loma-aikana.

Jääkö jostain paitsi #somepaasto’ssa

Irrottautuminen somesta voi tuoda myös tunteen siitä, että jääkö jostain paitsi. Päivitykset ovat nopeita tilanteita, joissa tilanne meni jo, jos siihen ei heti reagoinut. Kun kyse on liiketoiminnasta, voi menettää hyvän mahdollisuus näkyvyyteen, jos itsellä on esille tulleeseen teemaan jo valmista materiaalia ja hyvät valmiudet keskustella kanavilla. Nämä tilaisuudet menevät nopeasti ohi ja jos ei ole reagoinut tilaisuuteen tunnissa tai parissa niin voi olla jo myöhäistä tarttua keskusteluun. Seuraavana päivänä teema on voinut mennä jo ohi. Yleensä nämä keskustelut alkavat jostain esimerkiksi yrityksen jutusta kuten bloggasin Stockmannista Kauppalehden artikkelin johdosta tai jaoin twiitin Anttilasta samoin Kauppalehden jutusta. Nämä ja vastaavat voi huomata normiuutisista ja ei tarvitse päivystää somessa. Toki jotain jää aina välistä, mutta isoimmat yleensä uutisoidaan muutenkin.

Lepo ja somepaasto

On kuitenkin syitä, miksi paastoa on hyvä pitää tai ainakin vähentää informaatiotulvaa, joka on taas eri asia kuin täydellinen somepaasto. Jos on tarkoitus levätä, on ainakin vähennettävät laitteiden käyttöä iltaisin. Palautumisessa siten ruutuajan vähentäminen on tärkeä tekijä ja tässä sosiaalinen media ja erityisesti Facebook on vähentämisen kohteena.

”Haitallisinta näytön tuijottaminen on juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä sininen valo vähentää unihormoni melatoniinin eritystä ja sitä kautta vaikeuttaa vuorokausirytmin säätelyä. Sininen valo siis kertoo keholle, että on päivä ja aika olla virkeä.”

Jos pitää todella levätä ja ladata akkuja, pitää ainakin vähentää laitteiden käyttöä aamuisin ja iltaisin.

Luovuus ja keskittymiskyky

Elämme jatkuvasti informaatiotulvan vaikutuksessa ja työssä pahimmassa paikassa ovat johtajat ja asiantuntijat. Kun vähentää informaatioärsykkeiden määrää, vähentää kuormitusta ja aivot pääsevät lepäämään, joka on luovuuden edellytys. Sosiaalinen media pahentaa erityisesti nuorten keskittymiskykyä.

Luovuus saa voimaa tauoista.

”Kaiken informaatiotulvan keskellä ihmisiä vaivaa huomion suuntautuminen sinne tänne. Seurauksena on lyhytjännitteisyys ja keskittymiskyvyn puute. Tämä on johtamisessakin otettava huomioon.  ”

Syyt siis pitää somepaastoa ovat moninaiset. Toisilla paastoon syy on aito läsnäolo ja parempi mieli kun taas toisilla se on luovuus ja lepääminen. Paaston tarkoitukseen, laatuun ja pituuteen varmasti vaikuttaa lähtökohtaisesti se, että mihin somea oikeastaan käyttää ja miten käyttää.

Somella on monta käyttötarkoitusta

Somen käyttötarkoituksia ovat ainakin:

 1. Harrastukset ja vapaaehtoistyö: aikataulut, ilmoittautumiset ja yhteisön viestintä
 2. Ystävät: päivitykset, tykkäykset ja yhteydenpito
 3. Uutiset: median tuottama yleinen uutissisältö
 4. Ammatilliset yhteisöt: seuraa ammattiin liittyvää uutisointia ja artikkeleita sekä keskusteluja yhteisöissä
 5. Uudet ideat: hakee uusia ideoita ja ärsykkeitä

 

Toki tarkoituksia on paljon muitakin, mutta jo tästäkin listasta havaitsee sen, että #somepaasto on hyvin erilainen ja joillakin jos on lainkaan tarvetta pitää somepaastoa.

Somen käyttö tasaisesti vai jaksoissa?

Toisilla someaktiivisuus on tasaista ja jokainen kuukausi on samanlainen. Toisilla taas aktiivisuus menee aaltoina, riippuen työn rytmistä. Erilaiset teemat vaihtelevat eri aikoina. Omassa somekäytössä on selkeitä jaksoja, joissa työn aktiivisuus vaihtelee ja samoin somen käyttöaktiivisuus ja käyttötarkoitus.

Somen vuosirytmi ja somepaasto

Vuoden vaihteen molemmin puolin ja kesä on niin sanotusti hiljaisempaa ja hyperaktiiviset jaksot ovat maalis-kesäkuu ja syys-marraskuu. Aktiiviset jaksot aiheutuvat kehitysprojekteista ja tapahtumista, joiden aktiivisin vaihe on juuri ennen kesä- ja joululomaa. Omaa materiaalia syntyy erityisesti lomakausien jälkeen ja ennen kuin hyperaktiivinen jakso alkaa. Tähän oman materiaalin synnyttämiseen tarvitaan ensin irtiotto eli myös somepaasto. Itse en pysty tuottamaan sisältöä tasaisen jatkuvasti vaan tarvitse oikean tunnelman. Eri asia on toki se, että materiaalia julkaistaan tasaisemmin ja suunnitellusti. Kun on hyperaktiivinen jakso, kuten oli viime keväänä (kevät 2016), jossa tuli kahden kuukauden aikana lähes 30 päivää reissussa, ei ole mahdollista luoda omaa materiaalia. Siihen ei ole yksinkertaisesti aikaa eikä päässä enää riitä kapasiteettia, kun on vetänyt täyden päivän vielä lauantainakin.

Jaan digitaalisen aktiivisuuteni kolmeen jaksoon seuraavasti:

 1. Irtioton aika (joulu-tammikuun vaihde ja heinäkuu)
 2. Luomisen aika (elo-syyskuu ja tammi-helmikuu)
 3. Hyperaktiivinen aika (maalis-kesäkuu ja lokakuu-marraskuu)

Näissä jaksoissa on erilainen tapa toimia ja eri tarkoitus toimia digitaalisella areenalla. Irtioton aikana vähennetään informaatiotulvaa ja otetaan vain sellaisia, jotka on etukäteen valittu kohteiksi. Pääosin vähennetään ruutuaikaa, mutta erityisesti pitää vähentää ärsykkeiden määrää, jotta aivot voivat käsitellä niitä juttuja, jotka on jo talletettu hyperaktiivisena jaksolla jatkokäsittelyä varten. Somen rooli ehkä irtioton aikana viihteellistyy ja käsittelee enemmän ystävien päivityksiä kuin työhön liittyviä asioita. Luomisen aikana otan käsittelyyn idealistat (kerätty pitkin vuotta) ja katson mitä materiaalia niistä syntyy. Luon materiaalia ja suunnittelen seuraavaa kautta (kausi on seuraava puoli vuotta). Luomisen aikana etsin uutta materiaalia ja aloitan aktiivisen seuraamisen kanavissa vähitellen kun siltä tuntuu. Somepaasto tai vähentäminen ei tapahdu suunnitelmallisesti vaan kuuntelen itseäni. Kun tuntuu, että nyt alkaa tulemaan sisältöä, voi siirtyä luomaan sisältöä. Hyperaktiivisella jaksolla taas oman sisällön tuottaminen vähentyy, mutta silloin on enemmän sisältöä jo tapahtumista ja pöhinästä. Näistä riittää keskusteltavaa ja aina voi aloittaa keskustelun toisten jakamista sisällöistä, jos omaa sisältöä ei ole.

En varsinaisesti suunnittele somen vähentämistä, mutta tässä on tullut tietty rutiini, kun “hanskat tippuu” tai oikeastaan vaihtuu näppis rakennushanskoihin. Kesäduunini on 1920-luvulla rakennetun puutalon remontointi Käpylässä ja yleensä aloitan värkkäämään jotain juhannuksesta. Näin olen tehnyt jo kymmenen vuotta tässä talossa ja on pari huoneistoakin tullut rempattua tätä ennen. Tämä irrottaa sopivasti työstä. Nyt on menossa kellari, jonka piikkauksen aloitin kesäkuun lopulla.

Toinen keino irtiottoon on nyt jo neljännen kerran tapahtunut avomeripurjehdus Sandhamnista Helsinkiin ja se ajoittuu heinäkuun alkuun. Tokio II osallistuu vuosittain ÅF Offshore -kilpailuun eli Gotland Runtiin ja olen ollut siirtämässä venettä kilpailun jälkeen takaisin Helsinkiin. Päivä avomerillä on siten toinen keino tehdä irtiotto arjesta ja myös laitteista. Toki tulee otettua kuvia, joita sitten päivittää someen purjehduksen jälkeen. Irtiotto on minulle helpompi tehdä, kun on selvästi jotain muuta tekemistä ja ajattelemista. Ulkoilu, remontointi, ystävien tapaaminen ja tapahtumat vievät ajatukset pois töistä ja somesta. Kun on tekemistä, ei ole edes aikaa olla laitteilla.

Somepaasto ei minulle ole täydellinen paasto vaan lähinnä ärsykkeiden vähentämistä, joka tulee luonnollisesti kesän toiminnan kautta. Tämä ei ole tarkasti päätetty jakso vaan menen oman palautumisen, sattuman ja tunteen mukaan. Vähitellen, kun aivot ovat levänneet, alkaa päässä pöristä jossain vaiheessa. Usein pyrin vielä vähän pidättelemään pöhinää ennen kuin palaan näppikselle. Vähitellen lisään somen selailua. Irtioton aikana Facebook painottuu enemmän ja ystävien päivitykset. Luomisen aikana taas enemmän Twitter, josta etsin uusia ärsykkeitä. Linkedin liittyy vahvasti hyperaktiiviseen aikaan, jossa on tapahtumat ja tapaa paljon uusia ihmisiä. Näin myös kanavien rooli ja aktiivisuus vaihtelee paljon riippuen jaksosta.

Mikä some sinulle on?

Elämä. Puolielämä. Väline. Tietoisesti. Vai mikä?

Rakennan omaa brändiä omalla nimellä, joten teen suunnitelmallisesti digitaalisen jalanjälkeni. Olen yrittänyt tietoisesti nyt yli vuoden liittää digitaalisen areenan niin, että se ei ole elämä – ei puolielämää eikä se ole toisaalta irrallinen, josta voi vain pitää paastoa. Somesta ei voi pitää paastoa, mutta siitä voi tehdä irtiottoa luovuuden ja levon takia. Pitää vähentää työhön liittyvää informaatiota sekä käyttää enemmän somea ”hömppäkanavana” (vastaa kevyttä viihdettä TV:stä, jota minulla ei ole ollut enää kymmeneen vuoteen) ja ihan vain tiedottamiseen ja harrastustoimintaan.

Itselle tänä kesänä tuli noin pari viikkoa ”paastoa” tai vähemmän käyttöä. Pääosin ”taukoajalla” katselin vain Facebookin kautta kuulumisia, katsoin koira- ja kissavideoita sekä postasin muutaman kuvan ja videon. Videot lähinnä irlanninterri Ussista (Fardarrigh Dressed to Kill), joka pääosin juoksee sekoboltsina tai on vain muuten kuvauksellinen.

Analyysi omasta someaktiivisuudesta kesällä 2016

#somepaasto #facebookpaasto #linkedinpaasto #twitterpaasto

Kesä-heinäkuussa vielä kiihkeitä keskusteluja ja postauksia Brexit:stä (blogi 30.6.2016), mutta tästä alkoi pian #facebookpaasto, jonka voin sanoa olleen kahden päivän piikkauksen (29.-30.6) ja purjehduksen aikana (6.-7.7) (puhelin pois 20 h!!!) ja 13.7.-20.7.2016 (pl. pari kuvaa Instagramista Facebookiin). Pääosin #facebookpaasto välillä 29.6.-25.7.2016. #linkedinpaasto oli 15 päivää 6.7.-21.7 ja #twitterpaasto 5.7.-19.7.2016 eli kokonaista 14 päivää. Heinäkuun aikana minua alkoi seurata noin kolmisen kymmentä tiliä, jotka kävin tarkistamassa eli ”paasto” tarkoitti sitä, että lähes joka päivä kuitenkin kävin hyväksymässä kontaktipyyntöjä tai vähintään päivän tai kahden viiveellä. Lisäksi muun muassa Tavastian kesäsählyn ilmoittautuminen tehdään Facebookin kautta. Joidenkin kanssa Facebookin Messager toimii sähköpostin korvikkeena.

Varsinainen paasto oli käytännössä aktiivisuuden selkeää vähentämistä noin 2-3 viikoksi. Kokonaan en ollut pois medioista kuin korkeintaan päivän tai kaksi. Kirjoitushommat jätin pois noin kuukaudeksi.

Tässä pääosin some-aktiivisuus ”kesäloman” aikana (jokaista postausta ei ole eritelty):

29.6.2016 aloitin kesän hommat piikkaamalla Kellaria (Hootsuite-> FB, Linkedin, Twitter). Tästä somepaasto vähitellen alkaa ja työjutut jää pois.

6.7.2016 Postipalvelut kaikki verkkoon (luin blogin, jonka jaoin Hootsuite –> FB, Linkedin, Twitter)

7.7.2016 Postauksia purjehdukselta Sandhamnista (Tukholma) Helsinkiin Tokio II:lla. Tehtiin uusi ennätys 21h 20 min. (Facebook, Linkedin, Twitter ja osa Hootsuiten kautta)

10.7. Puutarhanhoidon robotista videon jako (Facebook)

12.7.2016 Brexit vaikutus UK:n yliopistoihin. Guardian artikkelin jako (Facebook).

18.7.2016 Kuva Käpylästä Pasilaan, kun sattui hyvä kuvakulma ilta-auringosta ja uhkaavasta saderintamasta (Instagram -> Facebook).

19.7.2016 Ussista puutarhassa, kun koira sai hepulin (Instagram -> Facebook).

20.7.2016 Viimeiset painetut puhelinluettelot on jaossa nyt (Hootsuite -> FB, Linkedin, Twitter)

21.7.2016 Anttilan konkurssi, VHS tuotanto lopetetaan (Hootsuite -> FB, Linkedin, Twitter)

21.7.2016 Juoksulenkki postauksia mökiltä (video, FB) ja pakollinen kuva tyynestä järvestä (Hootsuite -> FB, Instagram)

25.7.2016 Norther Glow –tapahtuman markkinointia. Pidän puheen teemalla Liiketoiminnan digitalisointi vai digitaalinen liiketoiminta? (Hootsuite -> FB, Linkedin, Twitter). Useita twiittejä #fintech #digitalist #mobile #ux #design #disruptio #digitalisaatio

26.7.2016 Artikkelit Kodak:in tuhoutumisesta ja Apteekkialan vapauttamisesta (Hootsuite -> FB, Linkedin, Twitter).

30.7.2016 Tämä (somepaasto) on ensimmäinen kirjoitus listalla, jossa on vajaa kymmenen muuta sisältöä. Näistä neljä on sovittu yhteistyökumppaneiden kanssa eli ne tulisi tässä kirjoittaa seuraavaksi. Viimeistelen tätä vielä sunnuntaina ja julkaisu maanantaina 1.8.2016.

#somepaasto, vähentäminen vai ei mitään?

Selvästi joillekin somepaasto on tarpeen, mutta minulle se on some roolin vaihtamista työn jaksojen mukaan. Erityisesti lepo ja luovuus taas edellyttävät ruutuajan ja informaatiotulvan vähentämistä ja somen roolin muuttamista.

Kesän irtioton pituus minulla riippuu fiiliksestä. Annan tunteelle luvan tehdä päätökset eli kun ole tarpeeksi tehnyt irtiottoa eli olen levännyt (aivot) ja tulee taas paine alkaa tuottamaan sisältöä. ”Paasto” loppuu kuin itsestään ilman asetettua aikarajaa.

En toimi kellon mukaan vaan annan oman fiilikseni päättää milloin somepaasto loppuu. Somepaaston aloitus tehdään tapahtumille, jossa laitteet jäävät muutenkin pois ulottuvilta.

 • Miten itse pidit #somepaasto’a?

 • Miksi pitäisit #somepaasto’n?

 • Omat kokemukset #somepaasto’sta?

 

Kirjoittaja

Jukka Ala-Mutka, TkT

Havaintoja ja kirjoituksia digitalisaatiosta voi seurata eri kanavissa ja postaan näitä myös #-tagilla #eitoimi #digitalisaatio

Lisätietoja: https://jukkaam.com/

Seuraa Linkedin, TwitterInstagramFacebook ja Slideshare. Voit seurata Linkedinssä myös ilman kutsumista ja Facebook on työpersoona, johon tulevat kirjoitukset ja #eitoimi #digitalisaatio havainnot.

Koostan juttuja muutaman kerran vuodessa sähköpostiin ja jos haluat koosteet sähköpostilla niin liity postituslistalle: https://jukkaam.com/subscribe