Sijainti, sijainti, sijainti – fyysinen ja digitaalinen

Vähittäiskaupan merkittävä ja usein jopa merkittävin kilpailutekijä on kaupan sijainti. Verkossa on myös sijainti. Tosin verkossa sijainnin käsite on moniulotteinen ja alati muuttuva.

Reaalielämän kauppa

Fyysisessä maailmassa sijainti on ihmisvirtojen keskellä, jonne liikenneyhteydet tuovat potentiaaliset asiakkaat. Sijainti tarkoittaa käytännössä saatavuutta, jota voidaan mitata ajassa ja rahassa. Kun sijainti on reitin varrella, jota kulkee muutenkin, on sijanti hyvä. Hyvä sijainti on näkyvyyttä, kun potentiaaliset asiakkaat kulkevat läheltä joka päivä. Hyvä sijainti on solmupisteissä. Hyvä sijainti ei ole kaukana. Saavutettavuus on hyvä niillä kulkuvälineillä, jotka ovat käytössä ja siihen menevä aika on hyväksytty. Kauppakeskuksissa voivat ylimmät kerrokset olla huonoja sijainteja, vaikka sijaitsevatkin ihmisvirtojen solmupisteessä, mutta yksi kerros erottaa kaupan oven ja potentiaaliset asiakkaat. Voi toki menestyä sijainnista riippumatta, mutta silloin asiakkaat maksavat sen vaivan ja toista vaihtoehtoa ei joko ole tai sitä ei edes harkita.

Sijanti on määrätty kortteli, jopa kadun kulma tai kerros. Hyviä sijainteja on myös keskustojen ulkopuolella ja näin usein isot automarketit muodostavat keskittymiä autoilevalle kansalle väylien varrella. Sijanti on silloin kaupan keskittymä, joka kattaa useita isoja rakennuksia tai siellä on jotain, minkä takia ihmiset siellä käyvät.

Kauppa voi menestyä myös ilman hyvää sijaintia. Esimerkiksi Keskisen “kyläkauppa”taas on esimerkki kaupasta, jonka sijainti on keskellä ei mitään. Sijainti ei takaa myyntiä, kuten on saatu lukea Stockmannin vaikeuksista viime vuosina. Moni kauppa tekee konkurssin ytimessä ja kauppakeskuksissa, joissa potentiaalia on kyllä paljon, mutta niin on tarjontaakin.

“Mene verkkoon! Mutta minne siellä?“

Verkossa on valtavasti kohinaa

On myös harhakuvitelma, että verkko on yksi ja sinne menemällä kaikki sijaintiin liittyvät asiat ratkeavat. Laitat verkkosivut pystyyn ja kas kummaa kun kävijöitä ei ole eikä verkkokaupassa kauppa käy. Kauppa käy kyllä jonkun muun verkkokaupassa, kun kauppa verkossa kasvaa jatkuvasti.

Verkossa, jos nyt määritetään se, että verkko on yksi sijainti, tapahtuu valtavasti tapahtumia joka minuutti.

Mikä on nyt sitten sijanti tässä kohinassa?

http://www.doz.com/media/one-minute-internet

kohina-things-that-happen-on-internet-every-60-seconds_573995e94ed42

Mitä sijainti tarkoittaa verkossa?

Tukkukauppa ja jälleenmyynti verkossa

Yleensä ajatellaan, että laittamalla liiketoiminta verkkoon, voidaan ohittaa jakelukanavat, jolloin tuottaja voi suoraan toimittaa asiakkaalle. Jälleenmyyjät ja tukkukauppa jää välikäsinä pois. Joissain tapauksissa näin on käynyt, mutta ei läheskään jokaisessa. Verkossakin väliin on tullut toimijoita, jotka toimivat uusina välikäsinä tai ne hallitsevat asiakasrajapinnan oman alustansa kautta. Applen applikaatiokauppa ottaa 30% kaikesta myynnistä. Miten tässä on nyt tukkukauppa tai jälleenmyynti ohitettu? Toki usein uusi välikäsi ottaa pienemmän siivun kuin perinteinen vähittäiskauppa ja organisoi esimerkiksi logistiikan uudella tavalla.

“Internet alkaa vähitellen muodostamaan samanlaista arvoketjuja kuin teollisenajan tuottaja-tukkukauppa-jälleemyyjä-ketju.”

Maailman arvostetuimpia uusia yrityksiä yhdistää yksi asia. Niillä ei ole omaa operatiivista omaisuutta tai henkilöstöä tekemään aineetonta omaisuutta. Asiakasrajapinta on aina ollut tärkeä ja nyt se näyttää siirtyvän muutamille “jälleenmyyjille” mm.

 • Uber – ei omia autoja, ei kuljettajia
 • Facebook – ei omaa sisältöä
 • Airbnb – ei omia kiinteistöjä, ei operatiivista henkilökuntaa
 • Alibaba – ei omia varastoja

“Keikkatalouden yritykset toimivat ilman omia varastoja, sisältöjä ja resursseja”

Verkkokauppiaan verkkokauppaa

Amazonilla on  Fullfillment by Amazon (FBA) palvelu, jossa myyt verkossa Amazonin verkkokaupassa. Sinun ei tarvitse perustaa omaa verkkokauppaa, kun Amazon toimii sinun verkkokauppanasi. Amazon siis varastoi tuotteesi ja hoitaa myös sen asiakaspalvelun. Kiinassa ei myy kuitenkaan Amazon vaan kanavia hallitsee Alibaba ja sen brändit.

Alibaba eroaa Amazonista siten, että Alibaballa ei ole isoja omia varastoja vaan toimii välikätenä kaupassa. Alibaba saa 80% myynnistään Kiinasta, jossa sillä on omat kaupatTaobao ja TMall. Amazon myy vain 2% Kiinassa eli portti Kiinaan verkkokaupalla vie Alibaban kanavien kautta.

Sijainti luodaan kiinnostavalla sisällöllä

Verkko ei ole vain tasainen “pallo” vaan se koostuu sidoksista, linkeistä, seuraajista, kanavista, yhteisöistä, foorumeista, areenoista, jne. Verkko on monimutkainen löyhien ja vahvojen sidosten muodostama verkko, jossa sijainnilla on merkitystä. Verkon sijainti voi olla solmupisteet, joiden kautta kävijät klikkaavat päivittäin tai sijainti on haun tuottamalla listalla.

Sijaintiin vaikuttavat palvelujen algoritmit, jotka arvottavat linkkejä sen mukaan mikä on suosittua ja mitä olet aikaisemmin klikannut. Joskus hyvä sijainti voikin muuttua nopeasti huonommaksi, kun toinen luo parempaa sisältöä.

“Sijainti verkossa ei ole pysyvää vaan se muuttuu joka sekunti.”

Sijaintia voi ostaa rahalla

Verkossa on yhä enemmän sisältöä ja se aiheuttaa häiritsevää kohinaa, jolloin verkosta ei löydä tai löydät vain sen, mitä algoritmit on sinulle tuonut. Algoritmit alkavat suosia sisältöä, koska useammat käyttäjät ovat siitä pitäneet ja klikanneet. Suosittua sisältöä näytetään yhä enemmän ja muut vastaavasti vajoavat yhä syvemmälle verkon syövereihin. Hakunäkyvyyttä voi ostaa rahalla, mutta toinen voi maksaa siitä lisää, jolloin oma sijoitus taas putoaa.

“Verkossa kaikki on vain parin klikkauksen päässä, mutta silti niin kaukana.”

Sijanti on yhteisöt ja osuva sisältö

Sijanti on esimerkiksi verkkoyhteisö, joka kerää paljon “lattialiikennettä” isolla seuraajakunnalla. Yhtenä esimerkkinä on Digitalist Network, joka tavoittaa laajasti digitalisaatiosta kiinnostuneita. Sama blogikirjoitus Digitalist Networkin sivulla saa paljon enemmän potentiaalista huomiota kuin omalla verkkosivulla. Esimerkiksi oma kirjoitus omassa blogissa toi 3000 lukijaa ja alle 100 jakoa kolmessa viikossa, muttavastaava kirjoitus toi 3000 lukijaa parissa tunnissa Digitalist Networking sivulla ja kolmessa viikossa lähes 700 jakoa. Luvut ovat kymmenkertaisia. Tosin seuraajamäärän kasvussa ei ole niin suuri ero. Yhteisöt ovat siten solmupisteitä.

Toki kanava ei takaa menestystä, mutta potentiaali on kuitenkin selvästi isompi. Toisaalta  tavoite ei ole aina saada isoja massoja liikkeelle (lukijat, katsojat, tykkäykset ja jaot) vaan saada tuloksia aikaan (seuraajien lisääntyminen, uutiskirjeen tilaajat, kontaktit ja uudet kaupat). Yhteisön olemassa oleva seuraajamäärä mahdollistaa paremman näkyvyyden, mutta osuva ja hyvä sisältö on kuitenkin välttämätön.

Sijanti on paljon seurattu henkilö

Tunnetut bloggaajat, vloggaajat ja julkkikset ovat myös uusia “sijainteja”, joiden kautta voi omaa sijaintiaan parantaa. Kiinnostava sisältö ja kiinnostavat henkilöt luovat uusia solmukohtia, jossa “lattialiikennettä” liikkuu enemmän. Sijainti voi olla siten myös yksittäinen ja paljon seurattu henkilö. Henkilöiden kautta maksettu sisältö on kasvanut vuodessa moninkertaiseksi. Economist.com jutussa on määritetty maksetun sisällön ja seuraajien määrän välinen hinnan muodostuminen. Mitä enemmän seuraajia, sitä enemmän pitää näkyvyydestä maksaa. Julkkiksilla on jo luonnostaa iso seuraajamäärä, joten henkilöt ovat uusia solmupisteitä, joiden kautta seuraajat päivittäin kulkevat tai tässä tapauksessa klikkaavat.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/10/daily-chart-9

endorsements-earnings-economists-20161022_woc855_2

Kehitys on alkanut nyt kuluttajatuotteissa ja ennustan, että samaa alkaa syntyä myös yritysten väliseen kauppaan ja asiantuntijatyöhön. Blogikirjoituksia, kommentteja ja jakoja ostetaan alan seuratuilta henkilöiltä.

Muun muassa Neste on aloittanut yhteistyön videobloggarin Prince Ea:n kanssa (Nesteen tiedote). Tässä yksi yhteistyössä tehty youtube-video. Prince Ea:n katsotuimpia videoita on Dear Future Generations: Sorry, jota on katsottu  4,7 miljoonaa kertaa.

Sijanti on saatavuutta ja luottamusta

Verkkokaupassa voidaan sijainniksi ymmärtää toimitusaika, -tapa ja -ehdot. Kuinka nopeasti tilattu tuote lähetetään, millä se lähetetään tai mihin asti se tulee (kotiin, yritykseen, postiin, kauppaan, noutopisteeseen, jne.) ja millä ehdoilla sekä hinnalla. Joskus myös tuotteen toimittajan toimipiste voi tarkoittaa sijaintia, jos luottamus toimijaan rakentuu kotimaisuuden perusteella tai toimijan brändin luotettavuus vaikuttaa ostopäätökseen.

“Sijainti verkossa merkitsee käytännössä saatavuutta – aikaa ja toimitustapaa.”

Jos palvelussa on huono käytettävyys, voi siitä muodostua este palvelun käytölle. Onko sijanti myös eräänlainen henkinen välimatka palvelun tarjoajan ja ostajan välillä? Tuote ja hinta on sama kahdessa verkkokaupassa. Miksi hankinta suuntautuu toiselle? Onko kyse henkisestä sijainnista? Toinen vain on “lähempänä” vaikka eroa ei ole tuotteessa, toimituksessa eikä hinnassa.

Ehkä verkossa toimitusaika, -tapa ja -ehdot vastaavat lähinnä sijainnin käsitettä. Samalla tavalla kuin fyysinen sijainti tarkoittaa aikaa ja liikennettä. Kun hinta on sama ja luotettavuus riittävä, toimitus on se, mikä erottaa.

Sijanti on keikkatalouden alusta

Osaaja, joka asuu kaukana keskuksista, voi tehdä tietotyötä, mutta sijainnilla on kuitenkin merkitystä. Nyt työn sijainti on verkosto tai keikkatalouden alusta. Jos tekee hommia freelancerina TaskRabbit, Care.com ja Upwork tai vastaavien alustojen kautta, tulee asiakkaita ympäri maailmaa. Fyysinen sijainti ei ole merkityksellistä, mutta sijainti on alustat ja yhteistyöverkostot tai näkyvä digitaalinen brändi.

Sijanti on fyysinen sijainti

Digissä voidaan ihmisiä ohjata fyysiseen paikkaan. Esimerkiksi Snapissa voi tehdä geo-filtereitä, jolloin saatavuutta rajoitetaan paikkatiedolla. Myös uusia pelejä perustuu paikkaan esim. Pokemon Go, jolloin digitaalinen ja fyysinen paikka yhdistyy. Digitaalisella sijannilla ohjataan ihmisiä reaalielämän paikkoihin.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa pohdin sitä, mitä reaalielämän sijainti voisi tarkoittaa verkossa. Sijainnin käsitettä on tarkoituksella venytetty.

Sijainti voisi olla tai se voi muodostua ainakin seuraavilla tekijöillä (esimerkkejä):

Ansaittu ja maksettu hakunäkyvyys:

 • Kiinnostava sisältö (jaettu ja tykätty) esimerkiksi blogi, Youtube-kanava, jne.
 • Hakutulos (ansaittu tai ostettu): Google 

Yhteisöt, keikka-alustat, verkosto

 • Yhteisöt (yhteisön blogi, tms.): Digitalist Network
 • Keikkatalouden alustat: Uber, Airbnb, Upwork, TaskRabbit, Care.com, jne.

Henkilöt ja kanavat:

 • Seuratut henkilöt: Prince Ea
 • Seuratut instituutiot: arvostetut yliopistot kuten MITHenkilöt ja instituutiot

Välikädet ja teknologiayhtiöt:

 • Amazon
 • Alibaba
 • Apple
 • Google
 • Facebook

Digitaalisen ja fyysisen sijainnin yhdistäminen

 • Sosiaalinen media: Snap & Geo-filterit
 • Pelit: Pokemon Go

Fyysinen ja henkinen etäisyys:

 • Saatavuus (toimitusaika,-ehdot ja -tapa)
 • Luottamus toimijoiden välillä (henkinen sijainti)
 • Käytettävyys ja laajemmin asiakaskokemus (saatavuuden esteet)

Kirjoittaja

Jukka Ala-Mutka, TkT

#jukkaam

Havaintoja ja kirjoituksia digitalisaatiosta, mobiilista, johtamisesta ja liiketoimintamalleista voi seurata eri kanavissa.

Lisätietoja: https://jukkaam.com/

Seuraa Linkedin, Twitter, Instagram, Pinterest, Facebook ja Slideshare. Voit seurata Linkedinissä myös ilman kutsumista ja Facebook on työpersoona (sivu).

Koostan juttuja muutaman kerran vuodessa sähköpostiin ja jos haluat koosteet sähköpostilla niin liity postituslistalle: https://jukkaam.com/subscribe