Täydellinen vertailu: Apple vs. Google vs. Microsoft – mikä näistä on paras?

VAROITUS: tämä on kirjoitettu ns. kieliposkella…

Parin viikon välein esiintyy Apple vs. Google tai Apple vs. Microsoft keskusteluja. Nämä keskustelut menevät aina samaa rataa ja aina ketjuun tulee sata kommenttia puolesta ja vastaan.

Apple fanboy aloittaa useimmiten keskustelun

Monelle valinta ei ole omissa käsissä, koska yrityksen toimiala ja esimerkiksi tuotantoympäristö osoittaa jo johonkin näistä ekosysteemeistä. Toki neljäs ekosysteemi on Linux-pohjaiset laitteet, mutta nämä vielä piilossa suurelta yleisöltä. Linuxista ei useinkaan tule montaa kommenttia, joten jätetään tämä vähemmälle.

Keskusteluissa esiintyy arkkityyypejä – käsitellään ensin keskustelun päähahmot, jotka usein aloittavat keskustelut.

Apple vs. Google vs. Microsoft -keskustelun arkkityypit

Apple fanboy – yleensä keskijohdossa oleva, joka on uran alkuvaiheessa joutunut käyttämään halpoja windows-koneita ja blue screen on tullut tutuksi. Edennyt päällikkötasolle, jossa voinut valita omat koneet. Henkilöstä tulee todellinen Apple fanboy ja kaikki tulee olla ainoastaan omenaa. Jäänyt joku ikuinen Windows-trauma, jota puretaan herkästi keskusteluissa. Aloittaa yli puolet keskusteluista.

Anti-Apple fanboy – joutunut pakosta käyttämään, jotain muuta kuin Applen laitteita. Toisaalta pelkää leimautumista Apple fanboyksi, joka on stereotyypiltään ylimielinen pintakiitäjä, joka tykkää esitellä 1000 euron puhelintaa ja 2000 euron läppäriään.

Kun nämä on aloittanut keskustelun, tulee nopeasti mukaan Google-leiri. Linux-jengi yleensä pysyttelee tästä kaukana, mutta pari kommenttia tulee, joihin kukaan ei tartu.

Google on vallannut erityisesti teknologia startupit, jossa Googlen palvelut ovat käytössä laajasti. Laitteilla ei ole sinänsä väliä, kun Googlen palvelut toimii Chrome-selaimella, joka on tavallaan Googlen “käyttöjärjestelmä”.

Wannabe-nörtti – Ei osaa koodata kuin yksinkertaisia skriptejä, mutta ei halua periaatteestakaan olla fanboy eikä anti-fanboy. Tutkii vaihtoehtoja ja ottaa laitteet sieltä, mitkä sopii. Pääosin on Googlen palveluissa, joka mahdollistaa erilaisen laitesorttimentin. Ehkä eniten kiinnittynyt Chrome-selaimen kautta Googlen palveluihin. Voi käyttää esim. Android puhelinta, Applen läppäriä ja windowsin pöytäkonetta. Lisäksi Applen WC-design ei miellytä silmää. Tietää kaikesta kaikkea, mutta ei oikein mistään mitään.

“Digijohtaja” – Ei omaa kovin käytännönläheistä osaamista laitteista ja siksi palvelujen pitää olla helppokäyttöisiä ja ilman sähläystä. Lähes poikkeuksetta käyttää kaikkia Applen laitteita, koska osaaminen ja kiinnostus vaihtoehtojen tutkimiseen puuttuu. Myös Applen WC-design miellyttää. Laitteet ja niiden hinta kertoo myös statuksesta yrityksessä.

Win-konemies – Aina mikkimies on aina mikkimies. Stereotyyppisesti yli 40 v. mies, joka työskentelee yleensä teollisuuden puolella ja B2B-liiketoiminnassa, jossa käytössä on laajasti Microsoft-pohjaisia yritysohjelmistoja. Tämä sitoo käyttäjän 100% Microsoftin ekosysteemiin. Näiden firmojen “digijohtajat” toki voivat käyttää Applen laitteita, koska he ei tee operatiivista hommaa eikä muutenkaan ymmärrä syvällisesti, mitä konepellin alla tapahtuu.

Designer – Applen pitkäaikaisemmat tukijat ja jo 1990-luvulta lähtien omistanut kaikki Macbookit, iMacit ja muut. Käyttää kuvankäsittely softaa noin 90% ajastaan ja pitää Applen yksinkertaisesta WC-designista, pukeutuu myös töissä sinisiin farkkuihin ja mustaan poolopaitaan. Apple on tavallaan henkinen olotila ja muita vaihtoehtoja ei ole edes käynyt mielessä.

Hard core -nörtti – Käyttää sujuvasti kaikkia laitteita ja erityisesti Linux-koneita. Harvemmin ottaa osaa näihin keskusteluihin ja naureskelee koko asialle. Vähän punk-hengessä ei voi käyttää Applen laitteita vaan pääosin käyttää avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, joita on itsekin koodaamassa. Kokoaa omat tietokoneet ihan itse valituista osista. Juo noin 3 litraa kolajuomia päivässä ja pelaa keskimäärin 3-4 tuntia päivässä. Väilillä voi mennä vaikka koko yö pelatessa.

Välillä tavallinen kansa osallistuu keskusteluun…

Satunnaisesti keskusteluun tulee mukaan myös tavikset, joita on kahta sorttia eli köyhiä ja rikkaita.

Köyhä tavis – Ostaa halpis-Windows koneen, kun ei rahaa ole läppäriin kuin 300 euroa. Käyttää halpis Androidia puhelimena ja tablettina.

Rikas tavis – Koko homma ostettu Applelta isolla rahalla ja aina uusimmat mallit. Kyse on myös statuksesta, jossa 1000 euron iPhone tuo hyväksynnän sosiaalisissa piireissä.

Applen WC-design jakaa mielipiteet

Viittasin tuossa muutamaan otteseen, että  Apple on ensisijaisesti laitefirma, jolla on WC-design. WC-desiginilla tarkoitan sitä, että laitteet vaikuttaa design WC:ltä, jossa on kiiltävää pintaa ja pelkistetty muotoilu. Tausta tälle on siinä, että Applen Design johtajalla Jony Ivellä on taustaa kylppäreiden suunnittelusta. Applen design on toki selkeää ja selkeä linjaista, kun sen heittää pieni design-tiimi kaikkiin laitteisiin. Apple on täten hyvin keskusjohdettu ja Steve Jobsin aikaan erityisesti. Minusta muilta löytyy paremman näköisiä yksittäisiä laitteita, mutta linja ei ole samalla tavalla yhtenäinen, koska eri tuotealueilla tai jopa tuotteilla on omat design-tiimit.

Omaa silmää Applen WC-design ei miellytä, mutta toki se on ihan ok.

Useimmat perustelee Applen käyttöä sen käytettävyydellä, joka tulee laitteiden kautta tai ainakin laitteet on kommenteissa etusijalla. Apple on vienyt kuitenkin kilpailun ekosyysteemiksi, mutta toistaiseksi ei näytä siltä, että Apple on näistä kilpailijoista eniten riippuvainen juuri itse valmistamistaan tuotteistaan – erityisesti iPhonesta. 

Yrityssovellukset määrittävät käytön yrityksissä

Microsoft tulee käyttäjille toki Windows-käyttöjärjestelmän kautta, mutta moni käyttää Microsoftin tuotteita, koska omat tuotantosovellukset on tehty usein vain Microsoftin ympäristöön tai Microsoftin ohjelmistojen päälle.

Microsoftilla onkin laaja valikoima yrityssovelluksia, jotka vievät Microsoftin ekosyseemiin ja heillä on laaja kumppaniverkosto. Microsoftin ydin on ehkä juuri tämä kumppaniverkosto, jotka koodaavat myös omia ohjelmistoja ensisijaisesti Microsoftin ympäristöön.

Google tullut vahvasti peliin mukaan

Googlen lähtökohta on näistä ehkä kaikkein modernein, koska heillä ei ole PC-ajan (Personal Computer) historiaa siis kivirekeä vedettävänä. Aikaisemmin vain Apple vs. Microsoft keskustelu on saanut nyt kolmannen toimijan varsinkin kun mobiili- ja pilvipalvelupuoli on korostunut viimeisten 10 vuoden aikana yhä enemmän.

Google tulee kilpailuun juurikin kokonaisuutena, jossa kaikki on pilvessä. Chromebook on tästä hyvä esimerkki. Ympyrä tavallaan sulkeutuu, kun siirrytään pois PC-ajattelusta takaisin “isokoneympäristöön” (mainframe, suurtietokone) eli aikaisemmin sovellukset pyöri isoissa keskuskoneissa (ennen PC-aikaa eli ennen 1990-luvun puolta väliä) ja ohjelmia käytettiin terminaaleista, jossa ei ollut ohjelmia vain tyhmä päätelaite. Nyt palvelut eivät ole kuitenkaan isoissa koneissa vaan pilvipalveluna, jotka lähes poikkeuksetta pyörii Linux-ympäristöissä.

Lisäksi Google on saanut merkittävän rooli mobiilissa, koska Android-käyttöjärjestelmä on noin 85%:ssa mobiililaitteissa

Käytännössä 90% maailman internetistä pyörii Linux-käyttöjärjestelmän avulla, jota alettiin kehittämään 1991.

“Suomalainen Helsingin yliopiston opiskelija Linus Torvalds halusi käyttää Unix-tyyppistä käyttöjärjestelmää 386-PC:ssään, mutta piti Minixia liian alkeellisena ja alkoi kehittää omaa pääteohjelmaansa, josta myöhemmin kehittyi Linux-ydin.” (Wikipedia luettu 9.10.2017)

Käyttäjävertailut

Applen ja Android käyttäjistä on tehty paljon vertailua, mutta nekin ovat osin vääristyneitä, koska osalle Android käyttäjistä käyttöjärjestelmä tulee pakotettuna jo hinnan takia. Apple kerää käytännössä keskimäärin varakkaammaan väen ja halpis-Androidit taas toisesta päästä. Tämä jo tuo selvät erot vaikka otetaan puhelimen käyttöjärjestelmä pois tutkimuksesta.

Luovemmat henkilöt käyttävät Googlen selainta.

Jotain perää näissä toki on, mutta johtopäätökset ovat yleensä liian suoria. Esimerkiksi on löydetty sellainen yhteys, että luovemmat henkilöt käyttävät Chrome (Google) ja FireFox -selaimia verrattuna Safari (Apple) ja Internet Explorer (Microsoft) käyttäjiin.

Sinänsä tässä ei ole kysymys käyttöjärjestelmästä eikä sovelluksesta vaan siitä, että Safari ja IE ovat asennettuja. Chrome ja FireFox pitää erikseen asentaa. Jutun idea on siinä, että luovempi haluaa etsiä toisen vaihtoehdon kuin esiasennettu. Et siis hyväksy sitä, mitä sinulle tarjotaan vaan (itse jopa neuroottisesti) haluat hakea toisen ja itselle paremmin sopivan vaihtoehdon. Adam Grant puhuu tästä TED-puheessa The surprising habits of Original Thinkers. Kohta selaimista on noin 9:45 kohdasta eteenpäin, mutta suosittelen katsomaan koko videon.

Olen wannabe-nörtti

Itse käytän mieluiten Androidia ja Googlen palveluja. Omat perustelut ovat ne, että voin säätää sitä itselle paljon vapaammin kuin iLaitteita ja iPalveluja. Toki käytettävyys ei ole samaa tasoa siis kun säädän laitteita/palveluja, mutta käytettävyys on parempi kun olen säädöt tehnyt. Säätäminen ei tässä tarkoita sähläämistä, vaikka joskus pitää oikeaa asetusta vähän etsiä. En ole tosin säästynyt säätöjen etsimiseltä Applenkaan laitteissa, kun niitä ei käytä jatkuvasti. Apple rajoittaa säätöä ja tuskastun käyttämään iLaitteita, kun oikoteitä ei ole käytössä tai sitten en ole sitä löytänyt.

Minulla on käytössä kaikkia muita laitteita paitsi Applen tietokonetta, joka voisi olla seuraava läppäri. Ehkä kääntyykin Applen suuntaa, kun tarve on editoida videoita tien päällä. Kotona videohommat menee pöytäkoneella ja suunnitelmissa hankkia 64 GB keskusmuistilla ja videokorteilla (4 videokanavaa sisään) oleva kone, jota ei voi läppärillä tehdä (min. 8 USB paikkaa, jne.). Puhelin pysyy Androidissa ja todennäköisesti Samsung Note -perheessä, koska käytän ahkerasti kännykän kynää.

Android perustuu Linux-käyttöjärjestelmään, joka on avoimessa kehityksessä. Myös tämä avoimen lähdekoodin päälle rakennetut palvelut kiinnostavat henkisellä puolella. Siinä on jotain kapinallista. En halua periaatteestakaan kiinnittyä täysin vain yhteen ekosysteemiin. Lisäksi minun pitää jo työnpuolesta olla perillä kaikista ekosysteemeistä ja myös käyttää kaikkia laitteita.

Monta syytä ja yksi ei sovi kaikille

Useimille laite- ja ekosysteemivalita on selvästi taloudellinen. Toisille se on imagokysymys. Kolmannelle taas toiminteet ja säätäminen itselle sopivaksi. Neljännelle mahdollisimman valmis paketti. Syitä on monia ja myös perusteluja. Kuitenkin tämä on jokaviikkoinen keskustelu, jossa on samat roolit, samat argumentit ja sama lopputulos.

Kukaan ei vaihda omastaan pois… mutta tämä saa aina keskustelua aikaa.

Ihan joka viikko.

 

PS. joo kirjoittajaa otti päähän kun samalla viikolla alkoi jo kolmas keskustelu tästä aiheesta…


Kirjoittaja

Jukka Ala-Mutka, TkT

Lisätietoja: https://jukkaam.com/