Onko henkilöbrändi koskaan aito?

Keskustelu henkilöbrändin ympärillä ottaa kokoajan uusia kierroksia eikä syyttä. Digitalisaation kehittymisen kestotrendi on henkilökeskeisyys. Tutkimusten mukaan henkilöä seurataan 10x enemmän kuin organisaatiota ja tavallinen työntekijä on useimmiten uskottavampi kuin toimitusjohtaja.

Henkilöbrändi on silloin kun sen perusteella sinut tunnistetaan ja sillä on vaikutusta. Tämä voi olla täysin “suunnittelematonta” tai en usko, että mikään on täysin suunnittelematonta. Varsinkin ne, jotka kieltävät henkilöbrändäyksen brändää itseään hyvinkin suunnitellusti omalle kohderyhmälleen.

Toistuva tyyli

Tatu Virtanen: “LinkedIn on kyllä ihan hirviä paikka. Täynnä kieli ruskeana toisiaan mielisteleviä henkilöbrändääjiä, joilla on aina saatanan hyvä feng shui ja helvetisti ”hyviä” neuvoja kollegoille ja muille hanipuupelityöyhteisöpositiivareille.” 13.29 – 5. helmik. 2018

Kun lukee Tatun Twitter virtaa niin siitä löytyy henkilöbrändin piirteitä. Twiittien sisältö on saman tyyppinen ja samanlaisella otteella ja kulmalla tehty. Samoja mieliaiheita toistuu usein esim. jääkiekko, josta saa monta twiittiä aikaiseksi. Yli 50k twiittimäärällä toiminta on hyvinkin systemaattista ja suunnitelmallista. Ei ehkä paperille suunniteltu tai tietoisesti, mutta saman rutiinin toistaminen on jo “suunnitelmallinen” tapa.

Ainakin reaktoiden määrän (ja suhteessa seuraajiin) perusteella voisi arvioida, että Tatu on seuraajilleen tunnistettava henkilö ja jopa henkilöbrändi – vaikka hän sen todennäköisesti kieltäisikin (Tässä blogissa henkilöbrändiä ei ole määritetty tai rajattu vaan lähinnä haettu käsitteelle dimensioita). Jos viraaliksi menevä päivitys on yksittäinen tähdenlento, henkilöbrändistä ei voida ehkä puhua. Jos säännöllisesti kerää ison määrän reaktioita, voi jo henkilöbrändin tunnusmerkit täyttyä, kun se vielä toistuu samantyyppisillä ja tunnistettavalla toiminnalla.

Henkilöbrändin perusta: Historia vai tulevaisuus?

Toki “oikea” henkilöbrändi on aito siis niin aito kun voi olla ja perustuen siihen, mitä olet… hetkinen henkilöbrändi on siis sellainen, joka on jätetty tiettyy päivään X?

Sen jälkeen et saa muuttua. Mites sitten kun haluan vaihtaa uraa, tms? Vetäydyn kaikesta viideksi vuodeksi, jotta voin taas viestiä siitä, mitä olen?

Ihminen muuttuu hyvin paljon viidessä vuodessa. Emme siis ole sama eilen ja huomenna – karrikoidusti sanottuna. Viidessä vuodessa jopa arvomme ehtivät muuttuvat. Muutosta tapahtuu kaiken ikäisenä. Emme ole paikallaan oleva persoona vaan koko ajan liikkeessä ja muutoksessa.

Voiko henkilöbrändi perustua vain menneisyyteen vaan pitääkö olla todisteita myös tulevaisuudessa?

Ihminen näkee ison muutoksen taaksepäin katsoessaan ja arvioi oman muuttumisen tulevaisuudessa paljon pienemmäksi kuin lopulta tapahtuu (Tutkimus: the end of history illusion).

En tässä tarkoita sitä, että valehtelee vaan sitä, että henkilöbrändi kehittyy, koska myös henkilö itse muuttuu jatkuvasti. Täten lause “ole oma itsesi” ei tarkoita vain sitä, mitä olet tehnyt vaan myös sitä, mitä tulet tekemään ja kuka olet viiden vuoden päästä. Emme ole tahdottomia virran mukana olevia kellujia vaan tavoitteellisia ja suunnitelmallisia – tiedostaen tai tiedostamatta.

Ehkä haaste on siinä, että kuinka paljon voi olla “etukenossa” ja miten sen viestittää ja vuorovaikuttaa. Liian suunnitelmallinen jopa paperinmakuinen ja liian siloiteltu toiminta vaikuttaa keinotekoiselta.

Henkilöbrändissä kiinnostaa tulevaisuus – mitä tapahtuu seuraavaksi?

Nostaisin tässä esille sen, että henkilöbrändi on sitä, mitä tulee tapahtumaan tulevaisuudessa. Henkilöbrändi on tavoitteellista toimintaa. Henkilöbrändi ei ehkä tule olla tavoite vaan se on prosessin lopputulos. Itsensä muuttaminen on tavoite. Henkilöbrändi tekee muutoksen julkisuudessa.

Yleisöä kiinnostaa muutos. Mitä tulee seuraavaksi?

Mikä aitoa vai osa-aitoa?

Milloin henkilö on aito?

 1. Kertoo kaikki mitä on tapahtunut 24 tuntia vuorokaudessa?
 2. Kertoo vain osan ja jättää osa yksityiselämäänsä kuuluvaksi?
 3. Kertoo sellaisia asioita, joita ei ole tapahtunut?
 4. Kertoo sellaisia asioista, joita on vasta tekemässä?

Jos kertoo vain osa itsestään, voiko olla aito?

Jos on valinnut ne asiat, joista kertoo, voiko olla aito?

Brändi on promootiokulttuurin tuote ja kyse on erottautumisesta. Parhaiten yleensä erottuvat ne, jotka jäävät jollain tavalla mieleen, luovat merkitystä ja ovat erilaisia. Helpommin tämä syntyy valitsemalla asiat, joista haluaa tulla tunnetuksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkea ei laiteta eetteriin. Tehdään valinta siitä, millainen kuva tulee, kun valitut 5-6 asiaa tuodaan suunnitelmallisesti julkisuuteen.

Pari esimerkkiä kiteytettynä.

Katleena Kortesuo

 • Asiantuntija: Viestinnän ammattilainen ja erityisesti kriisiviestintä
 • Slogan: Suomen kallein siivooja
 • Vapaa-aika: Partio ja keskiaika
 • Persoona: julkinen mokaaja ja loukkaantumisaltis. Bravuuri on yllätyspata (en kyllä halua koskaan maistaa…).

Elina Koivumäki

 • Asiantuntija: Värikäs juristi (helppo erottautua kuin rankkari tyhjään maaliin!) ja juuri nyt GDPR (tietosuoja)
 • Slogan: Juridiikkaa arkikielellä
 • Vapaa-aika: karaoke
 • Persoona: räiskyvä esiintyjä ja elegantisti pukeutuva

Mikä heistä tekee suorastaan malliesimerkkejä?

Ensimmäiseksi. Ammattilaisuus on yhdistetty erottuvaan yhdistelmään.

Toiseksi heissä kiinnostaa se, mitä he tekevät (tai jopa mokaavat seuraavaksi). Ei se, että mitä he ovat juuri nyt. Toki historiallakin on merkityksensä, mutta tärkeämpää on tulevaisuus.

Kolmanneksi on tehty selvät valinnat, jotka toistuvat julkisuudessa ja joista henkilöt tunnetaan. Kaikkea ei kerrota (paitsi Katleena mokistaan…) ja kaikkea mitä osataan tai tehdään ei tuoda julkisuuteen. Kyse ei ole tosi-TV:stä.

Henkilöbrändi on valinta, siitä mistä sinut tunnetaan. Julkisuus ei ole 100% vaan vain osa sinusta. Silti se osa on aitoa, vaikka se ei olekaan ihan kaikki sinusta.

Johtopäätös

Henkilöbrändin tunnistaa

 • Toistuva ja tunnettu tyyli
 • Merkityksellisyys yleisölle tulevaisuudessa
 • Tietoisesti tai tiedostamattomasti valittu osakokonaisuus (&  slogan / motto)
 • Autenttinen ja jotain persoonasta
 • Mukana jotain vapaa-aikaan liittyvää

Onko henkilöbrändi koskaan aito?

No, määrittele ensin aitous!

Henkilöbrändin tulee olla osa-aito, jossa kiinnostus on tulevaisuudessa – ei niinkään siinä, mitä on tehnyt.