Digitalisaatio

Moni sanoo, että digitalisaatio on hypeä ja se oli jo tai vielä pahempaa – se ei koske meitä. Näin on kirjoitettu lehdissä viime vuosina mm. Kauppalehdessä, Talouselämässä ja useissa blogeissa.

Digitalisaatio voidaan nähdä kolmena tasona tai vaiheena:

 1. Digitointi
 2. Digitalisaatio prosesseissa
 3. Digitalisaatio toimialalla

DIGITOINTI

Digitointi on entisen “paperiprosessin” toteuttamista digitaalisesti, joka yleensä ilmenee verkkosivuilla lomakkeina esim. tee tästä vakuutuksen vahinkoilmoitus, joka ohjaa lomakkeen täyttämiseen. Tämän esiaste on se, että sivulta löytyy PDF-tiedosto, jonka voi täyttää, tulostaa ja allekirjoittaa.

DIGITALISAATIO

Digitalisaatio prosesseissa hyödyntää mm. tekoälyä, yhdistelee tiedot, integroituu muihin järjestelmiin ja toteuttaa “lomakkeen” esimerkiksi chatbotin avustuksella. Tästä esimerkkinä on vaikka Lemonade, jonka chatbot ja tekoäly tekevät vakuutuspäätöksiä muutamissa sekunneissa. 

Digitalisaatio toimialalalla tarkoittaa isoa muutosta ja siihen liittyy tavallisesti myös lainsäädännön uudistaminen. Isoja muutoksia on menossa mm. pankkialalla (PSD2) ja liikenteessä (Liikennekaari). Kun samaan aikaa yhdistetään kehittyneet teknologiat ja lainsäädännön muutos, digitalisaatio tuhoaa vanhaa ja luo uutta liiiketoimintaa.

TOIMIALAN MUUTOS

Taksiluvat vapautuvat kesällä 2018, rajapintoja avataan, kilpailu alkaa ja monopoli sekä säätely murtuu. Lisäksi robotisaatio etenee kiihtyvää vauhtia ja robottiautot ovat liikenteessä 2020-luvulla. Tämä johtaa siihen, että oman auton omistaminen ei ole pakollista ja liikkuminen palveluna on edullisempaa ja vaivatonta. 

Kun 2030-luvulla kuluttajat eivät enää omista autoja, kenelle autovakuutukset sitten myydään? Arvioissa Suomen kolme miljoonaa henkilöautoa supistuu 2030-luvulla yhteen miljoonaan. Tämä on digitalisaatio toimialalalla. Toisilla toimialoilla tämä on jo menossa ja toisilla vasta tulossa – siten digitalisaatio on sekä totta että hypeä – yleisesti, mutta pääosin kuitenkin edessä.

ALUSTATALOUS

Alustatalous tarkoittaa sitä, että jokaiselle toimialalle tulee toimijoita, jotka integroivat asiakkaat ja toimittajat samaan alustaan. Näitä alustoja on jo taksialalla (Uber, Lyft), majoituksessa (Airbnb), ravintolaruuan kuljetuksessa (Wolt), rahansiirrossa (Transferwise), laskujen maksamisessa (Klever), Työkeikkojen välittämisessä (Upwork, 99design), jne. Onko toimialallasi jo alustoja vai ovatko ne vasta tulossa?

HENKILÖKESKEISYYS

Digitaalinen minä vai jopa henkilöbrändi? Digitalisaatio vaikuttaa voimakkaasti myös henkilötasolla, kun digitaalisen markkinoinnin vahvistuva trendi on henkilökeskeisyys eli vaikuttajamarkkinointi. Sosiaalisen median palvelut nostavat henkilöitä ja organisaatiot saavat näkyvyyttä vain maksettuina mainoksina. Kyse ei ole vain mainonnasta vaan siitä, että asiantuntijat, johtajat ja myyjät ovat verkossa omalla persoonallaan. Ilman erottuvaa persoonaa ei ole henkilöbrändiä.

Puhun, sparraan, tutkin, mietin ja valmennan organisaatioita, yrittäjiä ja johtajia ymmärtämään digitalisaation aiheuttamia muutoksia ja näkemään metsän puilta.

Tarvitsetko?

 • Herätyksen
 • Ymmärrystä
 • Sparrausta
 • Oivallusta – miten hyödyn digitalisaatiosta

Mikäli vaikuttaminen verkossa kiinnostaa niin vedän Asiantuntijasta vaikuttajaksi Facebook-ryhmää. Tervetuloa mukaan!

 Ota yhteyttä

Valmennuspaketit: digitalisaatio

 • Digitalisaatio toimiala-, yritys- ja henkilötasoilla (1pv) johdanto digitalisaation mahdollisuuksiin ja uhkiin
 • Asiantuntijatubettaminen, asiantuntijan ja johtajan julkinen rooli verkossa, videon hyödyntäminen, vaikuttaminen verkossa (identiteetti, profiili, dialogi, suhde yleisöön, ryhmät) (1pv)
 • Liiketoimintamalli / Business Model Canvas johdanto (1pv) ja toteutus (3pv)
 • Minimun Viable Product toteutus (3pv)

Ketteryyteen liittyvät valmennukset katso kohdasta KETTERYYS